Vertelt de weegschaal het hele verhaal?

Vertelt de weegschaal het hele verhaal?

De weegschaal... Een vriend en een vijand.

Het helpt je bepaalde progressie te zien, maar het confronteert je ook met dat eeuwige getal... Je gewicht.

Maar vertelt dat cijfer wel het hele verhaal?

Gewicht is maar een getal

Een kort antwoord op de vraag, is nee. Het vertelt niet het hele verhaal.
Je gewicht bestaat namelijk uit verschillende waardes, welke effect hebben op het totale cijfer. Dit zijn: spiermassa, vet, water en organen.
Hetgeen waar we eigenlijk vooral in geïnteresseerd zijn, is het gewicht van vet in het lichaam. Wanneer dit teveel is, in vergelijking met de rest van je lichaam, zorgt dit voor gezondheidsproblemen. Gewicht is daarom maar een getal, wat we echt willen weten, is of het vetpercentage daalt.

BMI

Een veel voorkomende richtlijn om te kijken of je gewicht op een gezonde hoogte zit, is de Body Mass Index. Dit is een goede richtlijn om te zien of je op een gezond gewicht bent. Wil je weten wat jouw BMI is en of dit gezond is? Kijk dan op deze website!

Invloeden op je gewicht

Uiteraard heeft eten veel effect op je gewicht. Als je constant teveel eet, kom je aan. Maar als je te weinig eet, kan je ook aankomen. Je lichaam kan namelijk in een ruststand komen te staan, waarbij het eten wat je nuttigt wordt opgeslagen om energie te leveren aan je lichaam. Let er dus goed op dat je voldoende binnen krijgt en dat je eet naar je doelen.
Daarnaast heeft bijvoorbeeld wateropname ook een grote invloed op je lichaam. Houdt je lichaam bijvoorbeeld water vast doordat je veel zout hebt genuttigd de voorgaande dag, dan is je gewicht uiteraard ook hoger dan de dag daarvoor.

Wat is dan belangrijk om naar te kijken?

Als je een weegschaal hebt die vetpercentage meet, is mijn advies vooral hier naar te kijken. Wanneer je namelijk sport en/of traint, maak je ook spiermassa aan. Aangezien dit zwaarder is dan vet, kan het zijn dat je vetpercentage wel omlaag gaat, maar je gewicht omhoog. Als je geen weegschaal hebt, welke je vetpercentage meet, kan je natuurlijk ook je omvang meten en in de spiegel kijken. Dat is vaak nog een betere graadmeter dan de weegschaal.
Daarnaast is het zo dat het meest schadelijk vet om je interne organen zit. Dit is van de buitenkant niet te zien, maar bemoeilijkt de werking voor je organen. Daarbij is het dus wel mogelijk om dit af te leiden aan je vetpercentage. Om helemaal zeker te zijn van het vergaan van je 'interne' vet, kan je ook naar speciale centra gaan die hier foto's en dergelijke van kunnen maken.

Squat

Squat

Reserveren voor een les in Wodify

Reserveren voor een les in Wodify